Zesentwintig predikanten

Afgelopen zaterdag was ik bij een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam alwaar in de aanwezigheid van de ambassadeur van Hongarije werd herdacht dat De Ruyter in 1676 zesentwintig Hongaarse predikanten wist te bevrijden van de Spaanse galeien. Niet met slag of stoot, maar met diplomatie. Deze herdenking wordt elk jaar gehouden. En het is de enige keer in een jaar dat de crypte met daarin de doodskist van De Ruyter toegankelijk is.

Afbeelding afkomstig van de website van de Nieuwe Kerk.

Die doodskist is trouwens een doodskist in een doodskist in een doodskist.”Doodskistception” zeg je dan tegenwoordig, vrij naar de film Inception.

Over film gesproken.

De actie met de zesentwintig Hongaarse predikanten was aan het eind van de militaire carrière van De Ruyter. De film Heldt van Hollandt speelt zich af aan het begin. Toch heb ik de neiging om de Hongaarse predikanten, alle zesentwintig, nog een korte rol te geven in de film. Misschien bevrijdt De Ruyter ze wel en passant uit Engelse gevangenschap. Niet zonder slag of stoot. En niet historisch correct.

Meer berichten

Blijf

Morgen is er boekenmarkt op de markt in Coevorden. Ik zit daar in een ééndaags Opklapatelier met minstens Sieger Zuidersma en John Croezen. Blijf gerust

Lees verder »

Armoede

Armoede is niet om te lachen. Dus een cartoon daar over maken is ook niet makkelijk. Gisteren tijdens het live tekenen lukte het me toch

Lees verder »
copyright @ 2020 Herman Roozen | Realisatie door AK Media & Design