Hekkensluiter wordt vaak als eerste gelezen

Sinds 1971 is de laatste pagina van het weekblad Boerderij voor de stripfiguur Opa. Alle boeren kennen Opa. Het personage is door Henk Groeneveld bedacht, en tot 2004 – met hulp van kinderboekenschrijfster Hannah Kraan – wekelijks verschenen. Ik ben zelf als kind op een boerderij opgegroeid met deze wekelijkse dosis van één pagina. Het gros van de lezers van Boerderij leest Opa als eerste.

Een kleurrijk personage

In 2004 mocht ik het stokje overnemen. Tot dan toe was de strip altijd in zwart en wit verschenen, met uitzondering van het speciale album ‘Opa bij de emigranten’ en een sporadisch optreden op andere plekken in het blad. De blauwe overall en het rode overhemd zijn sindsdien elke week te zien. In de loop der jaren is er het één en ander veranderd aan Opa. Dat gaat vanzelf. Maar voor alle lezers is het nog steeds dezelfde figuur. Een wat norse oude boer met het hart op de juiste plaats en de klompen in de klei. Of op het zand. Net wat het verhaal nodig heeft. Waar Opa precies woont is nog steeds niet duidelijk. Het fictieve plaatsje Bovenscheveen ligt in de buurt van de al even fictieve stad Zwaagdam.

Spaar ze allemaal

Naast de wekelijkse pagina verschijnt Opa op de nodige andere manieren in en rond het blad. Om even een niet complete opsomming te maken:

  • Als keiharde plastic pop voor op het spatbord van de trekker. Daar zijn ondertussen twee versies van in omloop. Een ‘oude’ en een ‘nieuwe’.
  • Als kwartetspel. Rond 2005(?) zat dat in delen bijgesloten bij Boerderij.
  • Als regulier kaartspel. Dat kregen in 2022 alle lezers.
  • Als opleukend onderdeel van de Boerderij-kalender. (Niet elk jaar.)
  • Als mok. Werd een tijdje uitgedeeld tijdens beurzen aan nieuwe abonnees.
  • Als T-shirt bij het EK van 2008.
  • Als loeidoosje. Exclusief voor twee trouwe lezers van de Facebook-pagina van Opa.
  • Als aanvulling in Farming Simulator.
  • Als overall.

Daarnaast doet Opa af en toe mee in marketingacties. De figuur is onlosmakelijk verbonden met het blad.

Doorlopend

Met zijn meer dan 50 jaar is Opa één van de langstlopende stripreeksen in Nederland. Libelle’s Jan, Jans en de kinderen loopt net even langer, maar heeft meer mensen nodig om in de been te blijven. Opa teken en schrijf ik helemaal alleen. Mijn doel is om het minstens zo lang als Henk Groeneveld vol te houden. Dat zou betekenen dat mijn opvolger op zijn vroegst in 2037 kan beginnen.