Stand up cartooning

De afgelopen jaren heb ik bij heel wat bijeenkomsten mee mogen tekenen. Soms als visuele notulist, maar meestal als stand up cartoonist.

Wat is het verschil? Een visuele notulist maakt een verslag van de bijeenkomst, een cartoonist reageert op de inhoud van de bijeenkomst. Met een frisse blik en een gezonde dosis humor.

Vaak zit ik als afsluiting van de bijeenkomst tussen de dagvoorzitter en de borrel. In vlot tempo laat ik de cartoons zien die ik gemaakt heb.

In dit filmpje kunt u zien hoe dat ongeveer gaat.

Zo vormen ze een samenvatting en een geheugensteuntje. De cartoons maak ik op grote vellen papier en laat ik achter. Ze kunnen gedigitaliseerd worden en gebruikt worden in de verdere communicatie. En ze kunnen dankzij de zelfklevende rand op kantoor – of waar dan ook – worden opgehangen. Bij sommige klanten blijven ze jarenlang op een prominente plek, en ik heb er ook al eens eentje in een huis op Funda gespot.

U had er bij moeten zijn

Hieronder ziet u een paar voorbeelden van cartoons. Voor live cartoons geldt dat ze een stuk grappiger zijn als u er bij bent geweest toen ze gemaakt werden. En als u mijn korte toelichting hebt gehoord. ’t Is toch een soort van kleine cabaretvoorstelling op dat moment. Zoals laatst iemand tegen mij zei: “Het was best een zware dag, met moeilijke onderwerpen, maar op deze manier ga je toch nog vrolijk naar huis.”

Op het plaatje hieronder ben ik aan het werk. Dit was in de vergaderzaal van het provinciehuis Drenthe, alweer wat jaartjes geleden. Dat is toch één van de prettige bijkomstigheden van dit werk: je komt nog eens ergens, en je hoort nog eens wat. Daar kan ik u verhalen over vertellen! Maar dat doe ik niet.