Kukel en Kakel reageren op de actualiteit

Met veel plezier maak ik strips voor een groot publiek over eenden. Maar met evenveel plezier strips voor een klein publiek over kippen. Dat laatste misschien nog wel liever. In een strip voor een kleine doelgroep kun je grappen kwijt die alleen de doelgroep begrijpt. Daar hou ik wel van.

Twee ei is een half ei

Het blad Pluimveehouderij verschijnt 1 keer per 3 weken. Op de laatste pagina staan Kukel en Kakel. Die beleven daar een avontuur in 6 vierkante plaatjes. De redactie reikt mij altijd een onderwerp aan. Sommige onderwerpen, zoals vogelgriep, zijn al meerdere keren voorbij gekomen. Gelukkig zijn onderwerpen nooit stabiel en hebben ze meerdere invalshoeken, dus er valt altijd wel weer een nieuwe grap te verzinnen.

Van Kukel en Kakel heb ik ondertussen ruim 200 afleveringen gemaakt. Van de eerste 20 afleveringen is een boekje op A5-formaat in kleine oplage verschenen. Ik heb zelf jammer genoeg geen exemplaar meer. Geen idee waar die allemaal gebleven zijn. De tweede 20 afleveringen zijn gratis te downloaden in de Apple-store.

Naast Opa is Kukel en Kakel de tweede ‘doelgroepstrip’ die ik maak. Maar er zijn er meer.

Tech en Eddie

Toen ik nog maar net voor Comic House werkte mocht ik een keer live tekenen bij een bijeenkomst van Microsoft, en daar kwam de strip TechEddie uit voort. Die werd jarenlang meegestuurd met de TechNet-nieuwsbrief. Uiteindelijk zijn er iets meer dan 100 afleveringen verschenen. Sommige zijn nog op het internet terug te vinden.

Een andere strip die ik gemaakt heb is “Jelle”, over het werken bij een verslavingskliniek. Toen die kliniek ging fuseren werd de strip “Jelle en Mendie”. En toen die weer gingen fuseren werd het “Jelle en Mendie en Merijn”.

De strip groeide gewoon mee met de doelgroep.

Heel vroeger heb ik een tijdje in de ICT rondgezworven. Daar heb ik nog altijd plezier van, zowel bij het omgaan met apparaten als bij het verzinnen van stripjes.