Avonturen in Duckstad, en elders

Ik noem mezelf stripmaker omdat ik niet alleen strips teken, maar ook strips schrijf die door anderen getekend worden. Ik schrijf onder andere avonturen voor in ‘het vrolijke weekblad’ Donald Duck. Het meeste gaat over Donald zelf, maar ook wel eens over De Grote Boze Wolf, Tokkie Tor of De Speurneuzen.

Verder heb ik bijdragen geleverd aan de stripreeks Jan, Jans en de kinderen en de spin off Karlijn, Catootje en de ouders, aan de sprookjesparodie Kort & Triest (van Jean-Marc van Tol) en aan Dirkjan (van Mark Retera).

Grappentapper

Bovengenoemde strips zijn van een ander. Duck is van Disney. Ik lever slechts grappen en zie wel wat er van komt. Zo werkt het ook bij TV: je werkt binnen een vooraf (door anderen) bepaalde wereld met haar eigen regels en gebruiken.

Bij de strips Rembrandt en De Ruyter bepaal ik zelf hoe de wereld in elkaar steekt. Pieter Hogenbirk tekent het uit. Ooit begonnen als deelnemer aan een wedstrijd voor een plekje in dagblad Het Parool (in 2006) is Rembrandt ondertussen neergestreken in jeugdblad Jump!. De grappen zijn daardoor wat milder geworden. Tussentijds waren ze korte tijd wat steviger, omdat ze toen in Stripnieuws stonden. Dat kon daar wel.

Toch blijft Rembrandt een beetje een ondeugende strip. Dat past wel bij de figuur.

Strook 135 van Rembrandt 'nieuwe stijl'.