Geef ons ijzerkoeken!

Oud nieuws in een oud jasje

Het Stedelijk Museum Coevorden vroeg 8 kunstenaars om een object uit de collectie te kiezen en dat te gebruiken als inspiratiebron voor een nieuw kunstwerk. Dat allemaal samen werd de tentoonstelling ‘Tussen kunst en geschiedenis’, die van april tot september 2018 te zien is geweest. Ik koos een ijzerkoekenijzer als startpunt voor een fictieve vertelling over het IJzerkoekenoproer van Coevorden.

In de tijd van het IJzerkoekenoproer, eind 18e eeuw, was de centsprent een populair medium om nieuws te verspreiden, spot te drijven, en moralistische lessen te geven. Het was goedkoop drukwerk dat bijvoorbeeld aan kinderen cadeau werd gedaan als ze goed hun best deden op school. Centsprenten werden gedrukt vanaf uitgesneden houtblokken en met de hand ingekleurd. Ik heb dat proberen na te bootsen met kroontjespen op papier en een slordige inkleuring op de computer.

Als nasleep van de tentoonstelling geef ik af en toe centsprentles op basisscholen. Een lesje centsprent is tekenen, taal en geschiedenis in één. En als ik op een stripbeurs ben probeer ik nietsvermoedende voorbijgangers te betrekken bij het maken van een centsprent over het evenement. Daarvoor heb ik zelfs de jas van een centsprentverkoper laten maken, dus dan ben ik nog een cosplayer op de koop toe.