Allemaal beeldverhalen

Hoe komt een stripmaker bij de omroep terecht? Gewoon solliciteren. Strip is beweging, en dus is bewegende beelden strip, zeg ik brutaal. Met Sesamstraat ben ik begonnen, en na enige tijd stroomde ik door naar het Sinterklaasjournaal, Studio Snugger en De Boterhamshow.

Die kant moet het op

Voor de NTR schrijf ik scènes als een toneelstuk. Met regieaanwijzingen als: “Sjoerd schopt de bal in het doel”. Bij animatie is het gebruikelijker om een storyboard te maken. Schetsmatige tekeningen die aangeven waar de camera staat en welke kant de beweging op gaat. Dat komt al veel dichter bij strip. Samen met tweevoudig Gouden Kalf-winnaar (en stripmaker) John Croezen heb ik voor rtv Drenthe een serie filmpjes gemaakt als afsluiting van het nieuwprogramma van vrijdag. Daarvoor maakte ik een storyboard, de tekeningen, en waar nodig zelfs de geluidseffecten

En dan zijn er nog de ‘explanimations’: uitlegfilmpjes. Een mooi voorbeeld daarvan is het filmpje voor het museum in Coevorden waarin een gans uitlegt waar het museum is en wat er allemaal te doen is. Dit werd een combinatie van live action en animatie. Met een vliegende camera werden beelden gemaakt waar later een getekende gans aan werd toegevoegd.

Met Rutger Bronts als cameraman en Jeanette Croezen als stem van de gans werd het een echte lokale productie.

Het filmpje is te zien op YouTube.

Ik hield er nog twee uitvergrotingen van tekeningen van de gans aan over. Die zijn overgedragen aan een lokaal etablissement ten behoeve van de ganzenmarkt.

Een getekende gans drijft in de gefilmde haven van Coevorden

En verder? Zo af en toe werk ik aan een eigen project: het scenario van de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt. Zeeheld De Ruyter en schilder Rembrandt nemen het samen op tegen een Engelse overmacht. Spanning, avontuur en vooral veel humor. Zo heb ik nog wel meer ideeën. Maar televisie en film is een vreemde wereld. Een strip maken kan iedereen, voor bewegende beelden zijn veel meer mensen en is veel meer tijd nodig.

De film Heldt van Hollandt had een tijdje een eigen weblog. De berichten daar van voor 2021 zijn ook te vinden op deze site.