Van "Poe hee" en "Dag hoor"

Allemaal beeldverhalen

Hoe komt een stripmaker bij de omroep terecht? Gewoon solliciteren. Strip is beweging, en dus is bewegende beelden strip, zeg ik brutaal. Met Sesamstraat ben ik begonnen, en na enige tijd stroomde ik door naar het Sinterklaasjournaal, Studio Snugger en De Boterhamshow.

Voor de NTR schrijf ik scènes als een toneelstuk. Met regieaanwijzingen als: “Sjoerd schopt de bal in het doel”. Bij animatie is het gebruikelijker om een storyboard te maken. Schetsmatige tekeningen die aangeven waar de camera staat en welke kant de beweging op gaat. Dat komt al veel dichter bij strip. Samen met tweevoudig Gouden Kalf-winnaar (en stripmaker) John Croezen heb ik voor rtv Drenthe een serie filmpjes gemaakt als afsluiting van het nieuwprogramma van vrijdag. Daarvoor maakte ik een storyboard, de tekeningen, en waar nodig zelfs de geluidseffecten. En dan zijn er nog de ‘explanimations’: uitlegfilmpjes.

 

Zo af en toe werk ik aan een eigen project: het scenario van de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt. Zeeheld De Ruyter en schilder Rembrandt nemen het samen op tegen een Engelse overmacht. Spanning, avontuur en vooral veel humor. Zo heb ik nog wel meer ideeën.