Humor en historie op gespannen voet

In 2007 begonnen Pieter Hogenbirk en ik met de stripreeks De Ruyter. Een humoristische strip met een historische component. Vanaf het begin zorgden we er voor dat er een zeker waarheidsgehalte in de grappen zat. Dat wierp vruchten af, want voor de herdenking van de Ruyter’s fameuze tocht naar Chatham mochten we in opdracht van de stichting De Ruyter deze historische reis verstrippen.

Gesneuvelde grappen

Dat ging er zorgvuldig aan toe. De bedoeling was een verhaal met de gebruikelijke De Ruyter-humor, en niet louter een opsomming van de verwikkelingen. Dat betekende dat hier en daar wat vrijheid moest worden genomen met de geschiedenis, en dat hier en daar een grap sneuvelde. Het resultaat mag er zijn: een vlot verhaal met humor, aangevuld met een dossier en verantwoording voor de geïnteresseerden. Een Engelse vertaling is overal ter wereld te vinden. Een soortgelijk album rondom het rampjaar 1672 is er helaas niet gekomen. Maar de stichting De Ruyter zit niet stil heeft de nodige ijzers in het vuur.

Ondertussen draaien we onze hand niet om voor andere historische figuren. De strip Rembrandt is een voorbeeld. Die verschijnt nu in het blad Jump!, maar leent zich ook uitstekend voor publicatie in een krant. De Coevordense held Mijndert van der Thijnen hebben we ook al eens onder handen genomen. Elke held(in) verdient een strip!