De tocht naar Chatham

Humor en historie op gespannen voet

In 2007 begonnen Pieter Hogenbirk en ik met de stripreeks De Ruyter. Een humoristische strip met een historische component. Vanaf het begin zorgden we er voor dat er een zeker waarheidsgehalte in de grappen zat. Dat wierp vruchten af, want voor de herdenking van de Ruyter’s fameuze tocht naar Chatham mochten we in opdracht van de stichting De Ruyter deze historische reis verstrippen.

Dat ging er zorgvuldig aan toe. De bedoeling was een verhaal met de gebruikelijke De Ruyter-humor, en niet louter een opsomming van de verwikkelingen. Dat betekende dat hier en daar wat vrijheid moest worden genomen met de geschiedenis, en dat hier en daar een grap sneuvelde. Het resultaat mag er zijn: een vlot verhaal met humor, aangevuld met een dossier en verantwoording voor de geïnteresseerden.

Het plan is nu om voor de herdenking van het rampjaar 1672 in 2022 een soortgelijk album te maken. Ondertussen draaien we onze hand niet om voor andere historische figuren. De strip Rembrandt is een voorbeeld. Die leent zich uitstekend voor publicatie in een krant. De Coevordense   held Mijndert van der Thijnen hebben we ook al eens onder handen genomen. Elke held(in) verdient een strip!