“Kunst” (ook te lezen op Boerderij.nl)

4 augustus 2010

“Het is een kunst om van de kunst te leven”, zei een familielid van me ooit. Gelukkig zijn stripverhalen geen kunst maar gewoon ‘volksvermaak’. Hoewel, er zijn strips die je bijna kunst zou kunnen noemen, en er zijn strips die graag kunst genoemd willen worden. Kunst of geen kunst, ik kan van strips leven. Dat is ook een kunst.

Op zaterdag 28 augustus wordt er in Groningen een kunststripbeurs gehouden. Ik weet nog niet goed wat ik me daar bij voor moet stellen, maar ik ga wel meedoen. Ik heb een kraampje gehuurd om mijn waren te kunnen verkopen. Dat zijn tot nu toe nog maar 3 boeken. Maar alleen voor stripboeken komt niemand naar een kunststripbeurs, want daarvoor is de stripboekenbeurs.

Op stripboekenbeurzen ben ik trouwens ook wel eens aanwezig. Zaterdag 21 augustus aanstaande bijvoorbeeld verkoop en signeer ik boekjes op het Kamper Stripspektakel. Wat mij betreft de leukste stripboekenbeurs van Nederland. Meestal zijn beurzen in muffe hallen, maar die van Kampen is gewoon gezellig in de winkelstraat.

Voor de kunststripbeurs ga ik iets bijzonders doen: ik ga schilderijen maken. Volgens mij heb ik niet meer ‘serieus’ geschilderd sinds de lagere school. Ik heb alleen een paar maanden geleden nog snel een doek in elkaar gekliederd in een workshop die je kon volgen tijdens een congres waarvoor ik zelf cartoons moest maken. Volgende week ga ik naar de plaatselijke kunstenaarswinkel en koop ik 5 doeken, kwasten en verf. Dat moeten dan 5 unieke schilderijen worden. Wordt het Opa op z’n Mondriaans? Of een variant op Rembrandts “De man met de gouden helm”, te weten: “De man met de blauwe pet”? Dat is voor u een vraag en voor mij een weet.

De kunststripbeurs heeft me trouwens wel op een idee gebracht voor een aflevering van Opa, die in de week vóór 28 augustus zal verschijnen. Daarin leest u … o nee, dat moet ik niet verklappen natuurlijk. Maar in die aflevering kunt u wel zien welke schilderijen de zaterdag daarop te koop zullen zijn. Voor een scherpe prijs. Ik zou zeggen: sla uw slag, want misschien word ik wel ontdekt als kunstenaar. Voor u het weet moet u diep in de buidel tasten voor één van mijn doeken. Dan hang ik vanzelfsprekend mijn striptekenaarspullen aan de wilgen en ga ik van de kunst leven.

Deel dit bericht

“Kunst” (ook te lezen op Boerderij.nl)

4 augustus 2010

“Het is een kunst om van de kunst te leven”, zei een familielid van me ooit. Gelukkig zijn stripverhalen geen kunst maar gewoon ‘volksvermaak’. Hoewel, er zijn strips die je bijna kunst zou kunnen noemen, en er zijn strips die graag kunst genoemd willen worden. Kunst of geen kunst, ik kan van strips leven. Dat is ook een kunst.

Op zaterdag 28 augustus wordt er in Groningen een kunststripbeurs gehouden. Ik weet nog niet goed wat ik me daar bij voor moet stellen, maar ik ga wel meedoen. Ik heb een kraampje gehuurd om mijn waren te kunnen verkopen. Dat zijn tot nu toe nog maar 3 boeken. Maar alleen voor stripboeken komt niemand naar een kunststripbeurs, want daarvoor is de stripboekenbeurs.

Op stripboekenbeurzen ben ik trouwens ook wel eens aanwezig. Zaterdag 21 augustus aanstaande bijvoorbeeld verkoop en signeer ik boekjes op het Kamper Stripspektakel. Wat mij betreft de leukste stripboekenbeurs van Nederland. Meestal zijn beurzen in muffe hallen, maar die van Kampen is gewoon gezellig in de winkelstraat.

Voor de kunststripbeurs ga ik iets bijzonders doen: ik ga schilderijen maken. Volgens mij heb ik niet meer ‘serieus’ geschilderd sinds de lagere school. Ik heb alleen een paar maanden geleden nog snel een doek in elkaar gekliederd in een workshop die je kon volgen tijdens een congres waarvoor ik zelf cartoons moest maken. Volgende week ga ik naar de plaatselijke kunstenaarswinkel en koop ik 5 doeken, kwasten en verf. Dat moeten dan 5 unieke schilderijen worden. Wordt het Opa op z’n Mondriaans? Of een variant op Rembrandts “De man met de gouden helm”, te weten: “De man met de blauwe pet”? Dat is voor u een vraag en voor mij een weet.

De kunststripbeurs heeft me trouwens wel op een idee gebracht voor een aflevering van Opa, die in de week vóór 28 augustus zal verschijnen. Daarin leest u … o nee, dat moet ik niet verklappen natuurlijk. Maar in die aflevering kunt u wel zien welke schilderijen de zaterdag daarop te koop zullen zijn. Voor een scherpe prijs. Ik zou zeggen: sla uw slag, want misschien word ik wel ontdekt als kunstenaar. Voor u het weet moet u diep in de buidel tasten voor één van mijn doeken. Dan hang ik vanzelfsprekend mijn striptekenaarspullen aan de wilgen en ga ik van de kunst leven.