De strijd voor de onafhankelijkheid die 80 jaar zou duren

Da’s een lange ondertitel voor een film van 108 minuten.

In het historische drama Kenau zien we hoe aan het begin van de 80-jarige oorlog Haarlem wordt verdedigd tegen het oprukkende Spaanse leger. Kenau Simonsdochter Hasselaar speelt daarbij een belangrijke rol. Altijd mooi om een stukje rasechte Hollandse geschiedenis te zien.

Maar, wacht even. Volgens de moderne geschiedschrijving is de rol van mevrouw Hasselaar in het verleden nogal overdreven. Dat ze in Haarlem heeft gewoond is wel duidelijk. En dat ze haar mannetje stond ook. Maar haar aandeel in de strijd is mogelijk beperkt geweest.

Maar ja, daar kun je minder goed een spannende avonturenfilm van maken. Dus de schrijvers hebben zich hier en daar wat vrijheden veroorlooft. Zo gaat er een dochter op de brandstapel om Kenau boos te maken op de Spanjaarden. En wordt er wat gegoocheld met overvallen op het ijs en tonnetjes buskruit.

Wat mij betreft hadden ze het nog wel wat gekker mogen maken. En er had wel wat humor in gemogen. Dingen waar het Heldt van Hollandt niet aan zal ontbreken: gekkigheid en humor.

Meer berichten

Blijf

Morgen is er boekenmarkt op de markt in Coevorden. Ik zit daar in een ééndaags Opklapatelier met minstens Sieger Zuidersma en John Croezen. Blijf gerust

Lees verder »

Armoede

Armoede is niet om te lachen. Dus een cartoon daar over maken is ook niet makkelijk. Gisteren tijdens het live tekenen lukte het me toch

Lees verder »
copyright @ 2020 Herman Roozen | Realisatie door AK Media & Design