De scheepsjongens van (de) Bontekoe

In het kader van “kijken naar de concullega’s” heb ik De scheepjongens van Bontekoe gekeken.

Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat het de scheepsjongens van het schip de Bontekoe waren. Blijken het de scheepsjongens van kapitein Bontekoe te zijn.

In de film De scheepsjongens van Bontekoe zien we hoe drie jongemannen in de Gouden Eeuw het ruime sop kiezen, op weg naar Batavia. De reis is niet zonder gevaren en onderweg maken ze het één en ander mee. Gelukkig weten ze de meeste problemen het hoofd te bieden en wordt hun vriendschap hechter op de koop toe.

Je zou het een road movie kunnen noemen. Op zee dan, wel te verstaan. De film richt zich op een jong publiek. Het tempo ligt laag en de gebeurtenissen worden overzichtelijk verteld. Langdradigheid en saaiheid liggen op de loer. Hier had het snoeimes uitkomst kunnen bieden.

Ik ken het boek niet, maar ik denk dat sommige zaken in de film zitten omdat ze in het boek zitten. “Herkenbaar” voor de ouderen in de bioscoopzaal. De jongelui zal het volgens mij worst wezen. Wie van onder de 15 heeft het boek wél gelezen?

Gelukkig hebben we bij Heldt van Hollandt geen last van culturele of historische bagage.
Historische bagage … dat is iets waar de film De Ruyter ook mee kampt. Hierover later meer.

Meer berichten

Blijf

Morgen is er boekenmarkt op de markt in Coevorden. Ik zit daar in een ééndaags Opklapatelier met minstens Sieger Zuidersma en John Croezen. Blijf gerust

Lees verder »

Armoede

Armoede is niet om te lachen. Dus een cartoon daar over maken is ook niet makkelijk. Gisteren tijdens het live tekenen lukte het me toch

Lees verder »
copyright @ 2020 Herman Roozen | Realisatie door AK Media & Design