4.096 praatplaten

Veiligheid voorop

Via Comic House komen altijd interessante opdrachten binnen. Een bedrijf uit het noorden van het land wilde een campagne rondom veiligheid opzetten en vroeg mij om mee te denken. Ik mag graag in een vroeg stadium meedenken. Ik kwam op het idee om een praatplaat te maken waarop je kunt zien hoe de zogeheten ’twelve safety rules’ worden toegepast, of juist niet.

Ik tekende eerst een plaat waarop iedereen zich netjes aan de regels houdt. Vervolgens tekende ik de 12 situaties ook nog eens apart op de foute manier. Dus een bijvoorbeeld een roker die zich wel of niet aan de regels houdt. In Photoshop zette ik die in een aparte laag. Vervolgens vond ik dankzij het onvolprezen stripmakersforum een stripmaker (Koert Stavenuiter) die een scriptje kon schrijven dat alle mogelijke combinaties kon wegschrijven naar een nieuw bestand. Volgt u het nog? Er zijn op basis van 12 verschillende situaties (o of 1) maar liefst 4096 verschillende praatplaten te maken.

Zo zag de tekening er uit na de eerste keer inkten en voor het gummen.

Laten we lunchen

De klant denkt met u mee

In een reeks van lunchvergaderingen werd het hele plan in de juiste vorm gegoten. De gedachte achter de 4096 platen is dat er maar eentje goed is. Dat is namelijk de plaat waarop iedereen zich aan de regels houdt. Elke andere plaat is een onvoldoende.

Bij de ingang van het bedrijf werd een televisiemuur geplaatst waarop de platen één voor één voorbij kwamen. Ik meen met een tussenpoos van een kwartier of iets dergelijks.

Een tweede idee voor hetzelfde bedrijf werd ook uitgevoerd: 'Veiligheid is topsport'.
Op deze plaat gaat alles fout.

En door

Dat smaakt naar meer

Vlak na het afronden van deze opdracht wist het zeker: die praatplaatgenerator gaat nog vaker van pas komen. Gek genoeg heeft zich geen gelegenheid meer voorgedaan waarbij hij was in te zetten. Niet dat ik er niet op gelet heb. ’t Is een hele makkelijke manier om veel varianten van een tekening te maken. Dat hoeven er van mij niet altijd 4.096 te zijn. 2.048 is ook een groot getal. En er wordt niet per stuk afgerekend. Eigenlijk hoefde ik maar 2 praatplaten te tekenen. De rest van het werk was veelal opsnijden en verdelen over lagen in Photoshop.

Dus: graag nog een keer zoiets. Ziet u een kans? Neem dan contact met me op.