Met dank aan …

Mede mogelijk gemaakt door …

Voor 2003 tekende ik niet zo veel. En als ik iets tekende dan was dat met Oostindische inkt en kroontjespen. Inkleuren deed ik nooit. Vlak daarvoor had ik wel tweedehands een roze iMac gekocht met Photoshop er op. En ergens wist ik nog een scanner op te scharrelen. Genoeg dus om een eigen zaak mee te beginnen. Op mijn eerste visitekaartje zit ik trots achter mijn bureau. Dat bureau heeft ooit nog in het kantoor van een aardappelmeelfabriek gestaan.

Mijn eerste grote aanschaf was een metalen kantoorkast met planken en een lade en plek voor hangmappen. Daar heb ik nog elke dag plezier van. En de rest van het gezin eveneens, want het is erg fijn om altijd paperclips of elastiek of postzegels of wat voor kantoorbenodigdheden dan ook achter de hand te hebben.

Op mijn tweede visitekaartje zit ik opnieuw trots achter hetzelfde bureau, maar nu met een nieuwe computer. De iMac met de halve bol. Photoshop nieuw aangeschaft. Microsoft Office voor de Mac kreeg ik van Microsoft als extraatje voor het tekenen van TechEddie. Scanner ging stuk en werd vervangen door een printer die ook kon scannen. En zo sukkelen we dan verder met de spullen. En al die tijd nog steeds tekenen met Oostindische inkt en omsteekpennetje. Alleen Opa en de cartoons voor Boerderij tekende ik met kroontjespen. Inkleuren op de computer met behulp van een Wacom-tekentablet.

Mijn werkkast. Dat wil zeggen: één rij ordners en de lade.

Powered by …

En dan nu de aftiteling

Globaal werk ik nog precies zo als 20 jaar geleden. Veel collega’s zijn ondertussen overgestapt op de iPad Pro met Procreate. Ik geloof niet dat ik daar nog aan ga beginnen. Wat ik nu heb is:

  • Photoshop. Dat is tegenwoordig een abonnement. Vreselijk, maar je ontkomt er niet aan.
  • Vector Magic. Maakt van pixels vectoren. Daarna kunnen tekeningen op elk formaat worden afgedrukt zonder kwaliteitsverlies.
  • Storyboarder. Voor als ik een storyboard moet maken.
  • LibreOffice. Een gratis programma voor documenten en spreadsheets en dergelijke.
  • OmniFocus. Om de taken en prijecten een beetje bij te kunnen houden.

Mijn belangrijkste leveranciers zijn:

  • Bremer kantoorcentrum. Voor papier, potloden, printerinkt en dat soort dingen.
  • TotalArtist, dan wel de Wolkoker, dan wel Busch & Van der Worp voor Oostindische inkt, pennetjes en Copic markers.
  • Mercateo. Voor Post-It blokken. Van die grote vellen papier die ik gebruik tijdens het live tekenen.

En vanwege mijn twintigjarig bestaan heb ik mezelf getracteerd op een nieuwe iMac. Die kun je weer in kleuren krijgen, en ik heb gekozen voor roze. Zo is de cirkel weer rond.

Het belangrijkste gereedschap: potlood 2H en Oostindische inkt met omsteekpennetje. Daarnaast fineliner, puntenslijper, kroontjespen en gum.