Het leeft!

Twee Drentse beesten met een mening

In 2015 konden de kijkers van rtv Drenthe kennismaken met twee kordate heibewoners. Een naamloze ram en een naamloze vlinder figureerden elke vrijdagavond in een kort filmpje onder de titel ‘Ram en Vlinder’. Ik maakte het storyboard en de tekeningen, en tweevoudig Gouden Kalf-winnaar John Croezen bracht het allemaal onnavolgbaar tot leven.

Het was elke week weer behoorlijk doorwerken. In het begin van de week probeerde ik een beetje in te schatten wat er aan het eind van de week (nog) in het nieuws zou zijn. John werkte met zijn gloednieuwe software razendsnel, maar goede animartie heeft tijd en aandacht nodig. Elke week was er in ieder geval één enthousiaste kijker: ik! Het is geweldig om je figuren te zien bewegen. Als ik opnieuw zou moeten beginnen met dit werk, dan zou ik me op animatie toeleggen.

Een tweede leven!

Vlinder gevlogen, schaap heet Hennie

Ram en Vlinder waren maar een klein jaar te zien op tv, maar bleven niet onopgemerkt. De provincie Drenthe wilde met name het schaap wel inzetten in een animatie over de Regionale Energiestrategie: RES. Het schaap kreeg een genderneutrale naam: Hennie.

Na twee animaties volgde er nog een virtueel festivalterrein, waar Hennie ook weer prominent aanwezig was.

 

En Hennie kreeg fans! We zien de montere woldrager terug op een bordspel/kleurplaat voor de basisscholen in de gemeente Westerveld.

Maar wat niemand tot dusver gezien heeft, of waar ze mij in ieder geval nog niet op gewezen hebben, is dat de Hennie voor de gemeente Westerveld andere poten heeft dan de Hennie voor de provincie Drenthe. Ik zag het zelf pas toen de tekening al lang en breed ingeleverd was. Drenthe-Hennie heeft platpoten, Westerveld-Hennie vorkpoten.