Think global

Act local

In 2003 woonden we in de Asser nieuwbouwwijk Kloosterveen. Al snel raakte ik betrokken bij de website Kloosterveen.nl. Af en toe maakte ik een cartoon voor ze. Maar dat ik wel een beetje kan tekenen is vaker van pas gekomen. Voor de school van de kinderen maakte ik kleurplaten.

Overal is behoefte aan beeld. En overal is de behoefte om die behoefte te vullen met lokale beeldmakers. Dat resulteerde er wel in dat ik af en toe zat te tekenen zonder dat er geld tegenover stond. U kent de drie P’s? Poen, Plezier en Prestige? Een opdracht heeft bij voorkeur alledrie deze eigenschappen, minstens één. Een opdracht in de buurt, mits goed volbracht, geeft al gauw plezier en prestige. En een mandje streekproducten als het meezit. Daar doe ik het voor.

Het kaartspel ‘straatkaarten Coevorden’ is onder andere te koop bij The Read Shop aan de Friesestraat.

Verkassen

Weer van voren af aan

Heel fijn dat u deze website bekijkt. In de afgelopen 20 jaar heb ik volgens mij welgeteld 1 keer een opdracht gekregen via de website. Helemaal in het begin, toen ik nog niemand was, en iedereen via internet dingen zocht. De rest van de opdrachten kreeg ik omdat mensen mij wisten te bereiken via van horen zeggen. Dat via-via-circuit wordt in belangrijke mate gevoed door de dingen die je doet in de directe omgeving. Dat is tenminste mijn theorie.

Ik weet dat er collega’s zijn die de hele wereld bedienen. Ik bedien vooral Groningen en Drenthe. Dat bevalt me prima. Drenthe is mooi, en als ik een dag in Groningen ga werken voelt dat als vakantie. Op vakantie ga ik niet.

In 2013 verhuisden we naar Coevorden en moest ik weer opnieuw beginnen met global thinking en local acting. En dat ging wonder boven wonder razendsnel. Coevorden is een tikkeltje kleiner dan Assen, en in een mum van tijd stond ik bekend als “de tekenaar”. Soms zelfs als “die kunstenaar”. Ik heb voor de gemeente, het theater en het museum mogen tekenen. Ben op scholen geweest. Heb me tegen dingen aan mogen bemoeien waar ik nauwelijks verstand van heb. Heb twee maanden een winkel gehad pal aan de markt.

Ik kan het iedere (beginnende) (strip)maker aanraden: doe iets voor (in) de buurt. Daar wordt op z’n minst de buurt beter van.

In Coevorden heb ik de magnoliaroute uitgezet. Een wandeltocht die bij voorkeur gelopen wordt als de magnolia’s in bloei staan.