Dat staat

Hou het simpel

Omdat ik kan tekenen denken veel mensen dat ik ook wel een logo kan tekenen. Maar een logo is heel iets anders dan een tekening. Dat wil zeggen: het kàn wel een tekening zijn, maar als ik een logo moet maken, maak ik er liever een vorm van. Opgebouwd uit rechthoeken en cirkels in LibreOffice.

Je zou kunnen zeggen dat logo’s maken een hobby van me is. Ik steek er best veel tijd in. Hele pagina’s krabbel ik vol, stapels voorstellen gaan heen een weer tussen mij en de opdrachtgever. Of het is in één keer goed. Dat kan ook.

Het logo voor de Historische Vereniging Coevorden ging echter niet zonder slag of stoot. Ik heb er zelfs nog een toelichting bij geschreven en een presentatie over gehouden. Op zich niet verkeerd om te doen. Dan zien mensen dat ik er goed over na heb gedacht.

Het logo voor gezondDalen is één van de simpelste en meteen één van de mooiste die ik ooit gemaakt heb.

Uit de oude doos

Piepklein en blokkerig

In een ver verleden studeerde ik Cognitiewetenschap in Nijmegen. Ik was lid van de studievereniging CognAC, en die had een logo nodig. In een piepklein schermpje van weinig bij nog minder pixels klikte ik het bij elkaar. Het stelt zowel een hoofd als een computerscherm voor, en in dat hoofd bevinden zich hersenkronkels. Ik vond en vind het erg geslaagd in zijn eenvoud.

Ruim dertig jaar later is het nog steeds in gebruik. Dat vind ik nogal een prestatie. Het is mijn ervaring dat nieuwe bestuursleden weinig liever doen dan het logo veranderen. Terwijl logomakers ze toch voor de eeuwigheid proberen te maken.

Het vorige logo van de Historische Vereniging Coevorden heeft 25 jaar dienst gedaan. Ik heb in mijn presentatie de wens uitgesproken dat mijn ontwerp minstens 25 jaar dienst gaat doen.

Een pagina krabbels voor een logo voor een adviesbureau in de automatisering. Is niet wat geworden.