Opletten!

Ja! Jij ook!

Menig leerling op de basisschool, van groep 3 tot groep 8, en de nodige leerlingen op middelbare scholen, hebben al een striptekenles van 1 à 2 uur van me mogen krijgen. Eind 2019, begin 2020 ging dat op een bijzonder manier. Voor scholengemeenschap Fiers gaf ik les in het kader van het project Gildeleren. In vier lessen van anderhalf uur verspreid over 4 weken mocht ik kinderen van groep 8 op 8 scholen de fijne kneepjes van het stripmaken bijbrengen. Iedere leerling kreeg van mij 4 weken de tijd om een strook Donald Duck te maken. Al die stroken voegde ik samen in een boekje. Dat is een leuk boekje geworden. Met wat tijd en begeleiding kan iedereen een grap verzinnen en uitwerken.

Het whiteboard van een praktijklokaal van Terra in Emmen na een lesje stripmaken.

Opletten!

Ja! Ik ook!

Wat ik meestal maar niet verklap is dat ik waarschijnlijk meer leer van de leerlingen dan zij van mij. Met mijn jarenlange ervaring weet ik namelijk precies hoe je strips hoort te maken! Ik draai er mij hand niet voor om! Leerlingen doen het niet goed!

Nee, leerlingen doen het anders. Er zijn niet zo gek veel regels bij het maken van strips, en de ‘regels’ die er zijn, zijn vaak zonder al te grote consequenties te ‘overtreden’.

Ik zie wel eens leerlingen onbeschrijfelijk veel actie en dialoog in 1 plaatje proppen. Je schrikt je een hoedje. En daarna denk je: “Waarom ook niet?” Mijn stelling is: als je kunt zien wat het is, dan is het goed genoeg.

Ik heb één belangrijke regel in de les. Vraag niet aan mij: “Is het zo goed?”, maar vraag: “Hoe kan het beter?” Want het is altijd goed, en het kan altijd beter.

Ondertussen heb ik zo vaak les gegeven aan kinderen dat ik klaar ben voor het les geven aan volwassenen. Die willen leren ‘zakelijk tekenen’. Daarvoor heb ik drie tips genummerd 1, 2 en 3, plus een tip 0. Ik moet ze nog goede rijm meegeven of een acroniem, en dan kan ik aan de slag. Heel in het kort zijn dit de tips:

  • Context.
  • 2,5 D.
  • Gewrichten.
  • Vet.

Maar dat dus in een verkoopbaar sausje. Binnenkort te boeken.

Het schoolbord van het tekenlokaal van het Carmelcollege in Emmen na een lesje stripmaken.