Meten is weten

Zoveel procent dit en zoveel procent dat

Waar komt het geld vandaan? Dat heb ik vanaf het begin graag willen weten. In 2007 ben ik het wat beter bij gaan houden. Ik maakte een onderverdeling in mijn omzet naar a) vast; b) los; c) no cure no pay; d) royalties. Gedurende de jaren zag ik twee voorzichtige trends: ik kreeg wat minder vast werk en wat meer royalties. Korte uitleg: het vaste werk bestaat voornamelijk uit de wekelijkse pagina Opa in Boerderij. Het no cure no pay voornamelijk uit scenario’s voor Donald Duck. Bij de royalties zit een flink deel uitzendrechten van schrijfwerk voor de NTR.

Meer meten is meer weten

Wat ben ik aan het maken?

In 2013 ben ik de omzet verder gaan rubriceren naar wat en hoe. Hoera! Nog meer taartdiagrammen! Zo weet ik nu dat ik de laatste 10 jaar zo’n 43% omzet uit het maken van strips heb gehaald. Daar valt zowel teken- als schrijfwerk onder.

Ook niet onbelangrijk: maar liefst 22% komt uit werk voor tv en film. Dat komt vooral door de royalties. Die tellen op en door. Zo krijg ik nog steeds af en toe uitbetaald vanwege uitzendingen van Sesamstraat, terwijl ik daar al jaren niet meer voor geschreven heb.