Die ene keer

Oom Dagobert breekt zijn been

In het verhaal “Foothill Flats” probeert oom Dagobert een oude bankroof op te lossen. Hij trekt de bergen in en vind de verborgen schuilplaats van de rover. Hij zakt door het trapje van de hut en breekt zijn been. In het hutje treft hij het geraamte van de rover, met een gebroken been, aan. Heftig, niet? Dat vond Disney ook. Het scenario was al lang en breed goedgekeurd, maar werd in een heel laat stadium zonder met mij te overleggen alsnog aangepast. In de aangepaste versie komt oom Dagobert in een lege hut.

Dat haalt toch een beetje de angel uit het verhaal. Met name omdat het lot van de rover alsnog onzeker blijft. Blijkbaar is hij na een kort verblijf in de schuilplaats verder getrokken, met achterlating van de buit. Maar waarom? En waar is hij daarna gebleven? Daar weet ik dus ook het antwoord niet op, want ik heb het niet bedacht.

Eerste plaatje van de eerste pagina van het eerste verhaal uit de Terug in de tijd-reeks.

Die andere keer

Back to the future, maar dan anders

In 2022 verscheen een reeks van 8 verhalen waarin Donald Duck door de tijd reist. Zo komt hij bijvoorbeeld terecht in de jaren 80, alwaar hij zijn ouders ontmoet. U kent dat verhaal niet? Dat klopt, want zo is het niet in het weekblad verschenen. Zo stond het in het scenario, en zo stond het ook al in de inkt toen Disney alsnog aan de noodrem trok. De reden was dat een plaatsing van de ouders in de jaren 80 een leeftijd aan Donald mee zou geven, en die heeft hij niet. Gelukkig vroegen ze mij wel om de benodigde aanpassing te doen. Met enige spoed, vanzelfsprekend. Het voelde als een harttransplantatie. Dus het werden niet de ouders van Donald die elkaar tegen kwamen in de eettent van ouwe Bob, maar twee acteurs. Ik had ze Kelly LeDuck en Michael J. Duck genoemd, maar ook die verwijzing heeft het eindresultaat niet gehaald.