Een drietal

Hardloper, achterblijver en middenmoter

De provincie Drenthe ging begin deze eeuw langzaam maar zeker alle processen digitaliseren. Gedurende dat hele traject verscheen er regelmatig een nieuwsbrief met daarin een cartoon met drie naamloze figuren. Gedrieën reageerden ze op de laatste ontwikkelingen.

De ene liep voor de troepen uit, de ander ging het allemaal veel te snel, en de derde van het stel zag het allemaal scherp en alert gebeuren. Elke cartoon had een titel die begon met “de werkvloer over …”. Mijn cartoons hebben doorgaans geen titel.

De drie kwamen er niet vanzelf. Mijn eerste voorstel zag er heel anders uit.

 

Mijn plan was om een beeldscherm, een papiertje en een logo met elkaar te laten interactieren. De opdrachtgever zag toch liever menselijke figuren. Gelijk hadden ze.

De drie schetsen voor bovenstaande cartoon.

Drie stuks

Vijf jaar

Het hele traject heeft bij elkaar ongeveer 5 jaar geduurd. In die tijd heb ik tegen de 60 cartoons gemaakt. Telkens eerst 3 voorstellen, en dan 1 daarvan uitwerken. Soms sneuvelt dan de leukste grap. Vind ik zelf.

Na afloop van het project is nog een boekje gemaakt met een selectie van de cartoons als een soort samenvatting van het geheel. Ook leuk: tijdens een speciale kennismakingsdag werd een cartoon op dik karton afgedrukt en uitgesneden. Als een welkomstbord voor de medewerkers.

Leuke klant, de provincie Drenthe. Al heel wat voor ze gemaakt in de loop der tijd. Onderstaande cartoon, bijvoorbeeld, over informatiebewustzijn. Toch weer in een iets andere tekenstijl.

En wat dacht u van deze vrolijke iPup? Hoort bij hetzelfde project. Er zijn meerdere versies van.

Waarvoor ze nou precies zijn gebruikt weet ik eerlijk gezegd niet meer. Waarschijnlijk ergens digitaal op een intranet of zo, en niet op papier. En dat is maar goed ook, want anders had ik misschien een bewijsexemplaar gekregen, en dan had ik dat willen bewaren tot in lengte van dagen. Het is allemaal maar tijdelijk, mensen. De digitalisering is achter de rug, de cartoons kunnen worden gearchiveerd.

De drie schetsen voor bovenstaande cartoon.