Mijndert

Toch jammer. Niet gewonnen in de “Wie is Mijndert?”-wedstrijd van het museum. Laat ik hier voor de vorm toch nog even de inzending zien.

En de toelichting was als volgt:

Mijndert van der Thijnen is een schoolmeester. Hij is er vast bij geweest toen Coevorden bevrijd werd, maar dat is niet zijn moment van glorie. Zijn missie is feitelijk al geslaagd op het moment dat het hem lukt om Rabenhaupt te overtuigen van zijn plan. De vonk van inzicht in de ogen van de leerling is waar hij voor vecht.

1672. De aanval van de bisschop van Munster op Groningen is succesvol afgeslagen. Maar hoe nu verder? Generaal Rabenhaupt heeft zijn intrek genomen in een klaslokaal. Dan verschijnt een reiziger uit Coevorden. Hij beweert een idee te hebben om de vestingstad terug te veroveren. “Het is een onderwijzer,” zegt de soldaat, met een bundel wilgentenen in de hand. “Mijndert van der Thijnen”. “Laat maar komen”, lacht de generaal schamper, “Dan kan hij mij een lesje leren!” Mijndert komt met vrouw en kind het lokaal binnen. Zijn vrouw nestelt zich met hun kind bij de haard. Een verweerde kanonnier staat zijn plaats af. Geestdriftig begint Mijndert zijn plannen uit de doeken te doen. Op het bord schetst hij gehaast de situatie rondom de vesting. “De veroveraars slaan voortdurend gaten in het ijs van de gracht om een bestorming te voorkomen. Maar met behulp van biezenmatten zijn die bijten over te steken.” Een adjudant en een soldaat keuren de stevigheid van het vlechtwerk. Mijndert vertelt verder over de marsroute, het aantal manschappen, de kanonnen en de schanswerken. Hij heeft zijn verhaal goed voorbereid. Rabenhaupt legt geboeid zijn correspondentie terzijde en gaat zitten. “Verduiveld,” denkt hij, “Dit zou wel eens kunnen werken.”

Dit tafereel wil ik samen met Roelof Wijtsma uitwerken in de stijl en vorm van een schoolplaat, inclusief houten roede boven en onder. De afmeting wordt 1 meter hoog en 1,41 (wortel 2) meter breed.

Meer berichten

De orde van de dag

Na alle drukte voorafgaand, tijdens en na afloop van ‘de dag van de stripmaker’ gaan we weer over tot de orde van de dag. Ondertussen

Lees verder »

De dag van de stripmaker

Afgelopen zaterdag was ik gastheer (spreekstalmeester, boodschappenjongen) tijdens de dag van de stripmaker in Coevorden. Uit het hele land kwamen stripmakers op dit evenement af.

Lees verder »

Tilburg

Uit hoofde van mijn functie als Stripmaker des Vaderlands kom ik nog wel eens ergens. Bijvoorbeeld in Tilburg (niet naast de deur) in een omgebouwde

Lees verder »

Overal te zien

Afgelopen week was er op meerdere plaatsen werk van mij te zien. In het Dagblad van het Noorden stond een centsprent. In het Stedelijk Museum

Lees verder »
copyright @ 2020 Herman Roozen | Realisatie door AK Media & Design