Hoe het begon

20 oktober 2011

Vorig jaar was ik me wat aan het verdiepen in het schrijven van scenario’s voor animatie. Voor het maken van (een deel van) een animatiefilm kun je subsidie aanvragen bij het Filmfonds. Je project komt eerder in aanmerking voor subsidie als het voldoet aan drie of meer van de onderstaande zeven kenmerken. (Geknipt en geplakt uit het aanvraagformulier.) De moed zonk me in de schoenen. Hoe kun je ooit een film schrijven die aan die voorwaarden voldoet? Totdat ik me opeens bedacht dat Pieter en ik al voortdurend in de weer zijn met hoofdpersonages uit de Nederlandse cultuur. Waarom stoppen we ze niet samen in één film? (Waarom bedacht ik me dat? Daar moet ik nog iets moois voor verzinnen. Er viel een appel op mijn hoofd of ik zat in bad en riep “Eureka!” Zoiets.)

Heldt van Hollandt:

 • speelt zich overwegend af in Nederland, en in een andere Lidstaat van de Europese Unie, namelijk Engeland. Check!
 • heeft De Ruyter en Rembrandt als hoofdpersonages, allebei behorende tot de Nederlands cultuur. Check!
 • is hoofdzakelijk in de Nederlandse taal geschreven. Check!
 • is niet gebaseerd op een literair werk. 🙁
 • heeft betrekking op kunst en kunstenaars. Check!
 • heeft betrekking op historische figuren en gebeurtenissen. Check!
 • heeft betrekking op historische politieke kwesties. 🙁

Vijf van de zeven. Kom maar op met die subsidie. 🙂

(O, eerst een formulier invullen.)

Deel dit bericht

Hoe het begon

20 oktober 2011

Vorig jaar was ik me wat aan het verdiepen in het schrijven van scenario’s voor animatie. Voor het maken van (een deel van) een animatiefilm kun je subsidie aanvragen bij het Filmfonds. Je project komt eerder in aanmerking voor subsidie als het voldoet aan drie of meer van de onderstaande zeven kenmerken. (Geknipt en geplakt uit het aanvraagformulier.) De moed zonk me in de schoenen. Hoe kun je ooit een film schrijven die aan die voorwaarden voldoet? Totdat ik me opeens bedacht dat Pieter en ik al voortdurend in de weer zijn met hoofdpersonages uit de Nederlandse cultuur. Waarom stoppen we ze niet samen in één film? (Waarom bedacht ik me dat? Daar moet ik nog iets moois voor verzinnen. Er viel een appel op mijn hoofd of ik zat in bad en riep “Eureka!” Zoiets.)

Heldt van Hollandt:

 • speelt zich overwegend af in Nederland, en in een andere Lidstaat van de Europese Unie, namelijk Engeland. Check!
 • heeft De Ruyter en Rembrandt als hoofdpersonages, allebei behorende tot de Nederlands cultuur. Check!
 • is hoofdzakelijk in de Nederlandse taal geschreven. Check!
 • is niet gebaseerd op een literair werk. 🙁
 • heeft betrekking op kunst en kunstenaars. Check!
 • heeft betrekking op historische figuren en gebeurtenissen. Check!
 • heeft betrekking op historische politieke kwesties. 🙁

Vijf van de zeven. Kom maar op met die subsidie. 🙂

(O, eerst een formulier invullen.)