Welkom

Herman Roozen

Mijn naam is Herman Roozen. Ik relativeer, verstrooi en verduidelijk door te schrijven en te tekenen. Meer weten? Lees en kijk verder.

Stripmaker

De strip Opa staat al bijna vijftig jaar wekelijks in het vakblad Boerderij. Ik bedenk en teken de strip sinds begin 2004. Opa heeft een eigen gedeelte op de website van Boerderij en een Facebook-pagina.

Voor het vakblad Pluimveehouderij maak ik driewekelijks een pagina Kukel en Kakel. Kukel en Kakel zijn twee kippen die op hun ei-gen wijze commentaar geven op de actualiteit. Ondertussen zijn er ruim 200 afleveringen verschenen. Een selectie is gratis te downloaden in de iTunes-winkel.

In de TechNet-nieuwsbrief van Microsoft Nederland heeft geruime tijd de strip TechEddie gestaan. Er zijn ruim 100 afleveringen gemaakt.

Heel 2007 verscheen in het AD de strip Eefenement. Eefenement is een strip over een evenementenbureau dat wordt gerund door Eef. “Het is pas een feest als het van Eef is geweest.” In 2008 werd Eefenement vervangen door De Stamgasten van Toon van Driel. Een paar keer mocht Eefenement invallen als Toon op vakantie was. Het boek “Je Eeft maar 1 keer” is te bestellen bij Uitgeverij Catullus.

Ei
De Ruyter

Samen met stripmaker Daniel van den Broek heb ik voor Eppo twee lange verhalen Uuterwaerdt gemaakt. Voor de Eppo heb ik ook ongeveer anderhalf jaar de strip Eppo geschreven.

Samen met stripmaker cARToony (Pieter Hogenbirk) heb ik maar liefst vier stripseries. Ross en Robbie, Rembrandt, De Ruyter en Van Oranje. Rembrandt maakte zijn debuut in dagblad Het Parool. De Ruyter en Van Oranje stonden tweewekelijks in het stripblad Eppo. Albums werden uitgegeven door stripuitgeverij Strip2000.

Praatplaatmaker

Een praatplaat is een kijkplaat met een verhaal. Business Visual, Learning Map en Rich Picture heb ik het ook wel eens horen noemen. Als een organisatie wil vertellen hoe een nieuwe afdeling gaat werken, of een auteur een samenvatting van een verslag wil geven, maar dan visueel, dan kan een praatplaat een oplossing zijn. Een praatplaat is een handvat bij het overbrengen van een verhaal. En een praatplaat nodigt uit tot communicatie. Ik kan er nog vele regels over volschrijven, maar u kunt er beter een paar bekijken. 

Een praatplaat spreekt niet voor zich. Een praatje hoort er bij.

Cartoonmaker

Cartoons maak ik voor diverse blaadjes en situaties. Op maat bij een artikel, of zo maar, of naar aanleiding van recente gebeurtenissen. Onder andere voor DP, het blad van de provincie Drenthe, het intranet van waterschap Rivierenland, Vizier, het blad van Calibris, en Boerderij.

Sfeermaker

U heeft een bijeenkomst die wel wat beeld kan gebruiken? Ik ben ook stand-up cartoonist.

"Een stand-up cartoonist bezit tekentalent, het vermogen tot scherp luisteren, analytische gaven, improvisatievermogen en een grenzeloze creativiteit."

Jesse van Muylwijck

Een stand-up cartoonist maakt tijdens bijeenkomsten ter plekke cartoons over de materie die de betrokkenen aan het denken zetten en doen lachen.

Ondertussen heb ik als stand-up cartoonist gewerkt voor bedrijven als P2, Rathenau, Rijkswaterstaat, Alterra, KPN, Microsoft, VendexKBB, Canon, Avéro Achmea, ABN-AMRO, OHRA, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen, Rabobank, Albert Heijn, Gemeente Edam-Volendam en Univé. Als u mij wilt inhuren als stand-up cartoonist kunt u het beste contact opnemen met Comic House.

 

Ik maak de cartoons op grote PostIt-vellen. Vaak presenteer ik ze na afloop, als vrolijke afsluiting tussen de dagvoorzitter en de borrel. De cartoons laat ik achter en zijn vrij te gebruiken binnen de context waarvoor ze gemaakt zijn. Meestal blijven ze nog geruime tijd hangen ten kantore van de opdrachtgever. En ze kunnen worden gedigitaliseerd voor de verslaglegging.

TV- en filmmaker

Sinds 2004 zijn er door mij geschreven verhalen te zien in het tv-programma Sesamstraat. Ik schrijf scénes voor Tommie en Pino en dergelijke. Daarnaast nog voor Studio Snugger, het Sinterklaasjournaal en De Boterhamshow.

Sesamstraat

Heldt van Hollandt

Voor de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt ben ik het script aan het schrijven. In de film strijden zeeheld De Ruyter en meesterschilder Rembrandt samen tegen de Engelsen. De voortgang is te volgen op het speciale Heldt van Hollandt-weblog.

Ik schrijf scénes voor Studio Snugger, het Sinterklaasjournaal en de Boterhamshow.

Druktemaker

Af en toe maak ik kleurplaten ter gelegenheid van het een of ander. Logo’s maken is erg leuk om te doen. Vooral als ze ook nog gebruikt worden. Striptekenles. Een lezing. Er komt elke keer wel weer iets op mijn pad. Als ik het kan doe ik het zelf, maar ik verwijs ook wel eens door naar collega’s. Ieder zijn of haar expertise.